Waarschuwingsbericht

Mean Menu style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)
Terug naar overzicht

Design voor woonzorgcentrum
vrijdag 19 januari 2018

Internationale studenten Service Design van Thomas More stellen hun ontwerpvoorstellen voor meer kunst in woonzorgcentrum De Lisdodde in Mechelen voor.

De afgelopen maanden werkte woonzorgcentrum De Lisdoddde samen met studenten service-design van de Thomas More Hogeschool. Het doel van de samenwerking was om van de cafetaria en inkomhal van het woonzorgcentrum een open en innovatieve plek te maken met ruimte voor kunst. Waar bewoners zélf kunnen exposeren of uitvoeringen brengen, waar kunst uit de buitenwereld een plek kan krijgen en waar ruimte is voor discussies en ontmoetingen rond kunst. De ruimte moet als het ware aanleiding geven tot ontmoeten en organiseren van creatieve of artistieke activiteiten in alle sectoren: schilderkunst, grafiek, muziek, mode, kookkunst, dans, poëzie en literatuur, hedendaags én historisch. “Op deze manier krijgt het woonzorgcentrum een open karakter en staat het open voor interactie met de buurt. Zo willen we Hof van Egmont en Roosendaelveld ook een woonzorgcentrum maken dat zich integreert in de buurt en dat er dus meer in en uitloop is, waardoor het centrum geen geïsoleerd gegeven blijft,” zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.

De studenten stelden op 19 januari in zes groepen hun ontwerpen voor, gepresenteerd op banners. Het gaat om een gezelschap met studenten uit China, Spanje, Nederland, Slovenië, Schotland, Australië en Vlaanderen die in hogeschool Thomas More de opleiding ‘Interieur & Service Design’ volgen. In 2016 en 2015 werkten de studenten als bachelorproef ook al voor WZC Hof Van Egmont Hof Van Egmont. "We deden onderzoek naar en ontwierpen de (semi) publieke plekken. We exploreerden als het ware de mogelijkheden met en voor het Hof van Egmont. Ook dat was een boeiende samenwerking," aldus docent Nansi van Geetsom, coördinator van Interieur & Service Design van Thomas More. 

De ontwerpen zullen nog enkele weken in het woonzorgcentrum blijven hangen zodat ook de bewoners en familie ruim de mogelijkheid krijgen om ze te bezichtigen én feedback te geven. “We zullen bekijken welke mogelijkheden er zijn voor de reële uitvoering van de mooie ideeën. Wij staan altijd open voor nieuwe ideeën. Zo hebben we ook al met het Expertisecentrum Dementie samen gewerkt en onze gesloten afdelingen huiselijkere sfeer gegeven met fantastische resultaten. Dankzij de samenwerking met de studenten krijgen we weer nieuwe inzichten en blijft ons woonzorgcentrum in beweging op vlak wan wonen, ontmoeting en kunst,” aldus schepen Anciaux,

“Om de ruimtes en diensten zorgvuldig en kwalitatief te kunnen ontwerpen hebben de studenten, die vaak nog nooit een woonzorgcentrum bezocht hadden, interviews uitgevoerd met bewoners,  medewerkers en vrijwilligers,” legt docent Nansi van Geetsom uit. “Ze observeerden en praatten met de bewoners en het personeel tijdens verschillende activiteiten. Ze bestudeerden grondig de huidige ruimtes en andere zorgcentra in België en het buitenland,” legt ze uit. “Dit is service design zoals het hoort: de gebruiker staat centraal en is het heel belangrijk om via een grondig en consequent onderzoek een goed zicht te krijgen op noden en behoeften. Inlevingsvermogen is cruciaal bij service design. Dat vormt de basis van het ontwerp.”

Beeld: render van studenten Rosa van Delft, Emy Liebregts, en Claudia Suarez Giron.