Waarschuwingsbericht

Mean Menu style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)
Terug naar overzicht

Idolentafels onthuld
vrijdag 02 februari 2018

Meer dan dertig studenten onthulden hun tafel voor hun idool of anti-idool op de campus Lucas Faydherbe.

Achtendertig studenten van Interieurvormgeving Open Hoger Onderwijs van Thomas More Hogeschool toonden op 1 februari elk een gedekte tafel, opgedragen aan hun idool. Of aan hun anti-idool. Bedoeling was dat ze de tafel ontwierpen én ook aankleedden als ware het de plek voor een diner tussen hen en die persoon.

De studenten, allemaal werkstudenten die een job combineren met een vierjarige opleiding tot bachelor in de Interieurvormgeving,  kozen zeer diverse idolen: van voormalig gevangene en daarna Zuid-Afrikaans president Nelson Mandela tot kunstenaars William Kentridge en Pablo Picasso of groene ondernemer Elon Musk  en zelfs tweemaal de IJslandse muzikante Björk. Uit de modewereld duikt de in 1971 overleden modeontwerpster Coco Chanel op, naast Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour, de 96-jarige zakenvrouw en influencer avant la lettre Iris Apfel, maar ook lingerie-ontwerpster Murielle Scherre. Ook stadsjongerenexpert Sihame El Kaouakibi werkte inspireerend, ontdekkingsreiziger Alain Hubert, auteur Herman Brusselmans en illustrator Jeroom.

De idolen werden ook uitgenodigd om het resultaat te komen bekijken. Psychiater Dirk de Wachter deed dat en vond de tafel van Annelies Lejon (zie foto) naar eigen zeggen “super”. Haar concept? Leer weer face tot face praten met elkaar, via boodschappen op een briefje die in de tafelpostbus terechtkomen.

De tafels van vorig jaar 2017 werden tentoongesteld op de Dutch Design Week in Eindhoven afgelopen oktober. De tafel van Heleen Dhooge won een maand later, in november, de Schrijnwerk Award in Waregem. Die tafel werd uitgevoerd in walnoot door meubelmakerij Atelier 7 in Eke, gerund door vader Frederic en zoon Samuel Gaeremynck. Die laatste is bovendien een oud-student van de Voortgezette Opleiding Meubelontwerp van Thomas More. De jury van de Schrijnwerk Awards was toen lovend: “De tafel is een ogenschijnlijk zeer eenvoudig object, ware het niet dat er heel wat studie en denkwerk achter zit. Mooi is ook dat de realisatie ervan op louter ambachtelijke wijze aangepakt werd, hoewel dit ook perfect via ontwerpsoftware en een 5-assige CNC-machine had gekund. Een origineel project!”. Een andere tafel, Monsieur Hulot van student David Degreef is dan weer zopas geselecteerd om als ambassadeur van Belgisch design mee te gaan naar Salone Sattelite op het internationale Salone del Mobile in Milaan.