Waarschuwingsbericht

Mean Menu style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)
Terug naar overzicht

Mechelse designstoel eert dichter uit Wales, honderd jaar na diens dood in Flanders Fields.
zaterdag 11 november 2017

In Cardiff overhandigde Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaamse parlement op 9 november 2017 een unieke stoel in de Welsh Assembly. Die stoel werd bedacht én gemaakt door studenten Meubelontwerp van de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Ter ere van Hedd Wyn.

In Wales wordt traditioneel ieder jaar een Eisteddfod georganiseerd, een festival met literatuur, muziek en optredens. De prijs voor de winnaar van deze prestigieuze poëziewedstrijd is een ambachtelijk gemaakte ‘Bardic chair’.

In 1917 won de befaamde Noord- Welshe dichter Hedd Wyn deze nationale competitie. Dat jaar werd de prijs, de ‘Black chair’, vervaardigd door de Mechelse meester-meubelmaker en oorlogsvluchteling Eugène Vanfleteren. Tijdens de ceremonie werd duidelijk dat Hedd Wyn de prijs niet in ontvangst kon nemen, omdat hij een maand eerder gesneuveld was in de Derde Slag bij Ieper tijdens WO I. De stoel staat vandaag in Hedd Wynn House in Yr Ysgwrn (bij Trawsfynydd in Noord-Wales).

Ter honderdjarige herdenking van deze feiten ontwierpen studenten meubelontwerp uit Mechelen voor de Welsh National Memorial & Hedd Wyn Society 5 nieuwe ‘Bardic chairs’. Het winnend ontwerp, van studenten Lauren Dierckx, Egon Provoost, Geerke Sticker en Louis Tardy werd geselecteerd om uit te voeren. Zij bedachten een stoel die gemaakt is uit treinbiels, het materiaal waar ook loopgraven mee gebouwd werden. Bij de integratie van de verzaagde treinbiels werd een contrast gerealiseerd tussen de onaangeroerde, ruwe achterzijde die de oorlog symboliseert en de afgewerkte voorzijde die staat voor een nieuw begin die nog de littekens met zich meedraagt.  

De stoel werd gerealiseerd in samenwerking met partners uit Mechelen: de sociale werkplaats ’t Atelier en lokale industrie (BOSQ (Bert Leysen) BULO). De Vlaamse Regering en het Vlaamse Parlement schonken op 9 november deze Hedd Wyn Centenary Chair aan de Welshe regering en de Welsh Assembly om de band tussen Vlaanderen en Wales te benadrukken en de Eerste Wereldoorlog op gepaste wijze te herdenken.