Waarschuwingsbericht

Mean Menu style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)
Terug naar overzicht

Schrijnwerk Award voor Interieur & Design !
donderdag 23 november 2017

Heleen Dhooge, een studente Open Hoger Onderwijs Interieurvormgeving viel in de prijzen op de Schrijnwerk Award. De trofee komt richting Campus Lucas Faydherbe.

Waregem / Mechelen - Uit meer dan veertig ingezonden projecten werden op 23 november vijf Schrijnwerk Awards verkozen.

 

In de categorie schoolprojecten werd Heleen Dhooge laureate. Zij is studente aan het Open Hoger Onderwijs Interieurvormgeving aan Thomas More Hogeschool in Mechelen. De tafel in walnoot werd gemaakt door Heleen Dhooge en door meubelmakerij Atelier 7 te Eke. Dat atelier wordt gerund door vader Frederic en zoon Samuel Gaeremynck. Die laatste is bovendien een oud-student van de Voortgezette Opleiding Meubelontwerp. Hij studeerde af in Mechelen in 2010. De tafel werd afgewerkt met twee lagen witte hardwaxolie van Ciranova.

 

De jury van de Schrijnwerk Awards was lovend: “De tafel is een ogenschijnlijk zeer eenvoudig object, ware het niet dat er heel wat studie en denkwerk achter zit. Mooi is ook dat de realisatie ervan op louter ambachtelijke wijze aangepakt werd, hoewel dit ook perfect via ontwerpsoftware en een 5-assige CNC-machine had gekund. Een origineel project!”

 

De organische tafel ontstond na een opdracht die de derdejaarsstudenten van de opleiding traditioneel krijgen: een tafel ontwerpen en uitvoeren voor een van hun idolen. Heleen Dhooge ontwierp de tafel voor de makers van het televisieprogramma Radio Gaga. “Dat is een bedrieglijk licht plaatjesverzoekprogramma waarbij Dominique Van Malder en Joris Hessels in een caravan hyperlokale radio maken voor en door ‘mensen in de marge’,” legt Heleen Dhooge uit. “Door verzoekplaatjes en speelse rubriekjes komen diepmenselijke verhalen naar boven die de vertellers ‘een stem’ geven. Radio Gaga nodigt op deze manier de maatschappij uit tot mededogen, persoonlijk contact, diepgang en interactie; en geeft zo ‘mensen in de marge’ hun waardigheid terug.” Met het televisieprogramma in het achterhoofd, wilde Heleen een warme tafel maken, “die uitnodigt om te zitten, om te tafelen, om contact te leggen en om diepgang en interactie na te streven.”

 

Dat de tafel organisch en driehoekig is, is dus geen toeval: in een schuine positie zitten maakt oogcontact mogelijk maar ook vermijdbaar voor wie dat wil. Er is gelijkwaardigheid tussen alle partijen, omdat er geen hoofd van de tafel is, en er is genoeg personal space voor iedereen. De sobere en open vormgeving zorgt dat er geen barrière of afleiding is. De tafel is opgevat vanuit het low dining principe wat een intiem relaxed en geborgen effect geeft.

 

 

Schrijnwerk Awards is een initiatief van het vakblad Schrijnwerk van de Professional Media Group. De awards bekronen sinds 2005 het vakmanschap en innovatie binnen de Belgische schrijnwerk- en interieurbouwsector. Ze belonen schrijnwerkers en interieurbouwers voor de realisatie van een bijzonder project. Ook (interieur)architecten kunnen -samen met de uitvoerder van het project- deelnemen. De Schrijnwerk Awards telt 5 categorieën en per categorie wordt er een award uitgereikt. Alle deelnemende projecten krijgen bovendien ruime aandacht in het vakblad Schrijnwerk dat verschijnt op 20 december 2017. Een overzicht van alle winnaars op http://schrijnwerk.pmg.be/nl/sawards

 

Op 1 februari 2018 presenteert een nieuwe lichting studenten idooltafels op de Thomas More Campus Lucas Faydherbe, Zandpoortvest 16 in Mechelen.