Waarschuwingsbericht

Mean Menu style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)
Terug naar overzicht

Winnaars Balance wedstrijd bekendgemaakt in Cuba
vrijdag 11 mei 2018

Ze zijn bekend: de winnaars van onze internationale designwedstrijd! Bas Pattyn uit België en Claudia Escudero Merlo, Eliany Rodríguez Morales, Yolanda Herrera Raola en Mileydis Espinosa Rodríguez uit Cuba vielen in de prijzen.

Een internationale tweelingdesignwedstrijd. Dat is wat het departement Interieur & Design van Thomas More Hogeschool uit Mechelen organiseerde samen met het Instituto Superior de Diseno en het Oficina Nacional de Diseno uit Cuba.

Belgische en Cubaanse studenten en alumni van beide scholen kregen dezelfde opdracht: Ontwerp een meubel dat speelt met “evenwicht”, dat gemakkelijk reproduceerbaar is in beide landen en dat rekening houdt met de materialen en technische mogelijkheden en beperkingen op beide plekken.

Uit België werd eind maart Rock-it geselecteerd van Bas Pattyn, student in de Professionele Bacheloropleiding Interieurvormgeving via Open Hoger Onderwijs. De jury (samengesteld uit docenten van Thomas More Interieur & Design) koos zijn slanke schommelstoel Rock-it uit de inzendingen. Niet alleen vanwege de goede functionaliteit en de sterke grafische taal, maar ook omdat het minimale materiaalgebruik en de eenvoudige constructie de haalbaarheid voor productie in Cuba vergroot.  In het ontwerp (rechts op de foto) zit dus een antwoord op alle gestelde vragen van de competitie, klinkt het.

In Cuba werd half april dan weer gekozen voor Qlumpia, een groepsproject van Claudia Escudero Merlo , Eliany Rodríguez Morales, Yolanda Herrera Raola en Mileydis Espinosa Rodríguez. De jury daar (met docenten en experts van Instituto Superior de Diseno en het Oficina Nacional de Diseno) koos die schommelstoel vanwege het onverwachte en onverschrokken volume dat gecreëerd werd met nylondraad en staal, twee materialen die het goed doen in het Cubaanse klimaat. De optische mix van kleuren en overlappende volumes werkt perfect, luidt het. Links op de foto het resultaat. 

Bas Pattyn is op 6 mei naar Havana vertrokken om er de stoel mee uit te voeren in Lab26 fabriek. Gisteren op 10 mei nam hij zijn prijs in ontvangst uit handen van Patrick Van Gheel, de ambassadeur van België.  “De Belgische Ambassade in Havanna is zeer trots op deze vruchtbare samenwerking met de Cubaanse designsector,” aldus Patrick Van Gheel,  “We appreciëren ten zeerste de creativiteit en motivatie van het team van Thomas More om dit project tot dit geweldige resultaat te begeleiden.” 

Een tentoonstelling met de uitgevoerde stoelen én de schaalmodellen van de andere inzendingen loopt van 7 tot 11 mei in Havanna. De werken krijgen op 23 en 24 juni een plek op de eindejaarstentoonstelling van Interieur & Design op Campus Lucas Faydherbe van Thomas More in Mechelen. Na de zomer wordt de expo opgenomen in het programma van Design September in Brussel. 

Eerder dit jaar verbleven al twee uitwisselingsstudenten van Thomas More een semester lang in Cuba, en een andere groep van twintig studenten werkte in november 2017 een week lang samen met hun Cubaanse collega’s aan verschillende ontwerpopdrachten in Havana. Ook kregen alle studenten van het departement Interieur & Design zeer gerichte opdrachten rond Cuba: de eerstejaars Interieurvormgeving werkten rond kleuren en patronen van het eiland voor een oefening in abstractie en grafiek. De tweedejaars Interieurvormgeving bedachten interieurs voor cabines in Cubaanse landschappen en maakten schaaktafels uit papier. De derdejaars Interieurvormgeving werkten in groep rond een sociaal ontwerp naar keuze voor Cubanen.  Een deel van die voorstellen werd ook gepresenteerd in een tentoonstelling in Magdeburg in Duitsland. De studenten van Open Hoger Onderwijs Interieurvormgeving kregen een opdracht rond schommelstoelen en de studenten van Voortgezette Opleiding Meubelontwerp maakten Cubaanse straatbanken.